Parlamentul European intenționează marți să dea un vot final cu privire la o legislație cheie care ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului internetului în Europa.
Legislația în cauză este directiva UE privind drepturile de autor, o lege propusă care va revizui regulile privind drepturile de autor din Europa. In special, o parte a propunerii – articolul 13, care va guverna modul în care conținutul protejat prin drepturi de autor este încărcat pe internet i-a făcut pe mulți din comunitatea tehnică să-și pună mâinile în cap de disperare.
Articolul 13 dictează că oricine împărtășește conținut protejat prin drepturi de autor trebuie să obțină permisiunea de la proprietarii drepturilor sau cel puțin a depus cel mai bun efort posibil pentru a obține permisiunea, înainte de a face acest lucru. Dar asta nu înseamnă numai melodii, filme, emisiuni TV și imagini. De asemenea, înseamnă gif-uri, meme și capturi de ecran.
Pentru a impune acest lucru, platformele de internet ar fi obligate să utilizeze filtrele de încărcare pentru a evalua materialele înainte de a intra în online. Chiar și cele mai bogate servicii online, cum ar fi Facebook și YouTube, care au petrecut ani de zile și au investit sume colosale pentru dezvoltarea acestei tehnologii, nu au reușit să demonstreze că pre-moderarea conținutului este o metodă eficienta pentru stoparea conținutului online care nu ar trebui să fie acolo.
Articolul 13 nu este singura parte a legislației propuse care a înfuriat oamenii. Companiile de tehnologie au luat de asemenea probleme cu o a doua secțiune, articolul 11, care spune că motoarele de căutare și agențiile de știri vor fi taxate ca să afișeze fragmente din știrile la care se leagă (numită taxă de legătură).
În ianuarie, Google a declarat că ar putea să-și retragă serviciul de știri din Europa în totalitate dacă directiva va trece în starea sa actuală.
Toata lumea este împotriva acestei directive, există o petiție la nivel European, semnată de aproape de 6 milioane de oameni.
Comisarul german pentru protecția datelor, Ulrich Kelber a declarat în luna Februarie că această directivă va duce în mod inevitabil către o piață de oligopol. Acest lucru se datorează faptului că investițiile necesare pentru a putea pune o astfel de lege în practica ar fi absolut uriașe și nicio companie din Europa nu și-ar putea permite aceste costuri.
În acest stadiu, votul ar putea merge marți în orice direcție dar să reținem că UE a negociat conținutul directivei mai bine de doi ani și conține mai multe clauze în afara articolele 11 și 13.
Recent Comments