Comisia Europeană dezbate încă din anul 2016 o noua lege privind o bază fiscală comună a societăților denumita pe scurt (CCTB).  Deși inițial a fost privită cu ochi buni de mai toată lumea, în urma ultimelor amendamente acceptate, această lege începe foarte probabil sa dea fiori reci tuturor antreprenorilor din Europa.

 

Proiectul este format din două părți importante: CCCTB (baza fiscală comuna consolidată) si CCTB (baza fiscală comună).

Comisia Europeana și-a propus ca în anul 2020 această directivă să intre în vigoare. Într-o primă etapă baza fiscală comună s-ar aplica obligatoriu doar companiilor sau grupurilor de companii ce au venituri de peste 750 milioane de euro, însă în amendamentele aprobate ulterior, această directivă se extinde către toate firmele din Uniunea Europeană, cu precizarea că firmele ce nu se încadrează în prima categorie au la dispoziție încă 7 ani pentru a trece la noul sistem de impozitare.  Practic, în acești 7 ani începând din 1 ianuarie 2020, este foarte probabil ca în țările din Europa să existe două legislații ce vor merge în paralel: legea fiscală națională a Statului Membru și baza fiscală comună.

Cel mai  mare impact îl va avea noul algoritm de calcul al impozitelor.  Acest algoritm este format din 4 factori: (i) activele deținute, (ii) numărul angajaților, (iii) destinația vânzărilor și (iv) datele personale colectate.

Includerea prelucrării datelor în această noua formulă de fiscalizare va fi extrem de dificil de implementat și cu siguranță extrem de costisitoare pentru orice societate.

Cu toate acestea, baza fiscală comună are nevoie de votul tuturor statelor membre pentru a intra în vigoare.  Rămâne de văzut ce vor vota țările membre UE.